Fysiotherapie bij kaakklachten
Wat houdt deze specialisatie in?
Fysiotherapie bij kaakklachten is een specialisatie in de fysiotherapie. Het kaakgewricht is van alle gewrichten in het menselijk lichaam degene die het meest gebruikt wordt. Ondanks dit gegeven, wordt er in de dagelijkse praktijk weinig aandacht besteed aan de kaakregio.
Wanneer wordt deze specialisatie ingezet?
- Pijnklachten/spierklachten in de kaakregio.
- Hoorbare gewrichtsgeluiden in combinatie met pijn vanuit het kaakgewricht.
- Hoofdpijnklachten die voortkomen uit de nek en kaakregio.
- Bewegingsbeperkingen van de kaak.
Bent u bijvoorbeeld bekent met oorpijn of tandpijn waarbij een KNO-arts of tandarts geen afwijkingen heeft kunnen constateren? Dan zou kaakfysiotherapie mogelijkheden kunnen bieden.
Wat is de werkwijze bij deze specialisatie?
Net als bij andere klachten zal een intake plaatsvinden om het gezondheidsprobleem zo goed mogelijk in kaart te brengen. Deze intake zal bestaan uit een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar de nek, kaak, aangezicht, schedel en zal er ook een screening van het gebit plaatsvinden. Bij kaakklachten is de kans groot dat er tevens onderzoek wordt gedaan aan de binnenzijde van de mond (intra-oraal).
Aan de hand van de uiteindelijke diagnose wordt een behandelplan opgesteld. Indien nodig zal er samengewerkt worden met andere specialisaties, denk hierbij aan een tandarts, gnatholoog, logopedisch of psycholoog.
De therapie kan onder andere bestaan uit:
- Bewustwording en indien mogelijk afleren van verkeerde mondgewoonte, zoals kaakklemmen.
- Mobilisaties van het kaakgewricht.
- Spiertechnieken met als doel pijnvermindering en/of verbeteren van de beweeglijkheid van het kaakgewricht
- Oefeningen gericht op ontspanning, mobiliteit, kracht of coördinatie van het kauwstelsel
Als aanvulling hierop worden ook de nek, schouders en bovenrug meegenomen in de behandeling.
Welke fysiotherapeut is hierin gespecialiseerd?
Coen de Bruijn heeft tijdens zijn Masteropleiding een verdiepende module gevolgd om cliënten met klachten in het kaak/halsgebied beter te kunnen helpen.
Vervolgens heeft hij in 2022 de CRAFTA basismodule afgerond. CRAFTA is een gespecialiseerde opleiding gericht op het behandelen van pijn en bewegingsstoornissen in het gebied van het hoofd (inclusief schedel), de hals, kaak en nek.
Welke eerste stap kunt u nemen?
Voor meer informatie kunt u zich aanmelden via de website of telefonisch contact opnemen met een medewerker van de praktijk.